About Me

My photo
"Makin bertambah ilmuku, Makin terasa kebodohanku" Imam Asy Syafie Rahimahullah

RSS Subscription

Subscribe via RSS reader:
Subscribe via Email Address:
 
Featured Post

Fibonnaci Sequence

Posted By Fakhri Bey On 10:51 AM 0 comments
Post kalini diambil dari blog Port Ngabans.

Nak tulis pasal benda ni lama dah. X sempat nak cari bahan je. InsyaAllah, saya akan cuba update post ni dengan ditambah bahan2 yang saya jumpa. InsyaAllah

______________________________________________________________

1. I remember not so long ago i read some stuff regarding fibonacci sequence. According to wikipedia the first number of the sequence is 0, the second number is 1, and each subsequent number is equal to the sum of the previous two numbers of the sequence itself, yielding the sequence 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, etc.

2. 0, 1, 0+1 = 1, 1+1 = 2, 1+2 = 3, 2+3 = 5, 3+5 = 8.

3. Fibonacci spiral can be drawn using these numbers, when applied to fibonacci tiling. A Fibonacci spiral is created by drawing arcs connecting the opposite corners of squares in the Fibonacci tiling.

4. Wow, you said. A boring mathematical junkie.

5. However, some thinker, philosopher, and religous zealot, views that this fibonacci sequence is the evidence of God artistry & the existence of higher intelligence; ‘God fingerprint’ - they said.

6. Juz look at you fingerprint, it’s a fibonacci spiral. Not only that, fibonacci spiral is imprinted all over our universe. The snail crustacean, the shape of our galaxy, our brain, the bull’s horn, sunflower seed, the bee’s nest etc.

7. A group of architect once before, built a compartment of buildings where the grounding work and its structure was based on fibonacci sequence. What’s amazing about these buildings - they endure the passage of time. These buildings are the pyramids.

8. Because of these findings, fibonacci spiral which derived from fibonacci sequence, is also termed as the ‘nature’s spiral’ or the the ‘nature’s equiation’.

9. However, one can argue that this is only a co-incidence. We shouldnt be amazed of this spiral-shaped thingy, because as many spirals there are in this universe - bentuk bulat n square yang tak diwakili oleh mathematical representative pon tak kurang banyak jugak. Nature brought these spiral stuff, as well as the squares and the rounds. Plus, sometimes bentuk spiral yang imprinted in the nature tidaklah 100 percent tepat dengan kiraan fibonacci. Science wise, there is no empirical evidence to proof that fibonacci sequence is really imprinted in the nature.

10. In the world of stock investing, fibonacci sequence is used to predict market trends. This is because, share price movement depends on two tenets of human basic emotion : greed and fear. Some of the investors, who themselves are addict-fibonacci followers, believe that the ‘nature’s equitation’ is a useful method to decipher the market intrinsic emotion which is derived from human nature.

11. Though the result from applying this equiation to stock price is random, but when applied correctly, time-wise - most of the fibonacci experts beat the market.

12. It’s hard to find a conclusion with regard to the substance of this stuff.

13. But in my humble opinion, lihatlah kejadian siang dan malam. Beribu tahun dahulu sebelum datangnya sains, manusia berdebat tentang yang mane antara siang dan malam mendahului yang lain.

14. Dan bila turunnya Al-Quran, Allah menyebut ‘walallailu sabiqunnahar’ - tidaklah malam mendahului siang. Dan sains hanya membuktikan kebenaran ini beratus tahun selepas turunnya kalamullah.

15. Sedar atau tidak kita sebenarnya terperangkap dalam satu peredaran spiral - siang dan malam - kerana tidak satu antara kedua-dua tersebut mendahului yang lain, tetapi kedua2nya beredar relatif dengan peredaran masa. Kita berpusing dalam satu bulatan tetapi tidak dalam paksi yang sama.

16. Lihatlah kehidupan dan pepatah - hidup ibarat satu roda, terkadang kita di atas terkadang kita di bawah. Tiap manusia akan melalui kesenangan dan kesusahan. Wajah dan liku tiap kesenganan dan kesusahan tersebut, walaupun atas nama yang sama - kesusahan, kesenangan - pasti berbeza. Sekali lagi sedar atau tidak, kita berada di dalam paksi spiral..

17. Dan kita sebagai manusia juga mempunyai nature yang spiral. Kita belajar. Kita faham dan ingat 50 percent ape yg kita pelajari. Masa berjalan, kita lupa 25 percent. Kita belajar lagi, lalu kita faham dan ingat 75 percent. Masa berjalan, kite lupe 25 percent. So on n so on.

18. It’s the same when we human learn from our mistakes.

19. Dan ia juga sama dalam hidup dan mati kita.
-kita mati
-kita ditiupkan roh
-lalu menjadi bayi
-kita membesar
-kita tua
-lalu berperangai seperti bayi
-dicabutnya roh kita
-dihidupkan kembali

20. Everything in this world, eventhough it is unexplainable by science, pasti akan ade hikmahnya. Science is ekceli like a map, drawn from known territory. Explaining something science-wise, is like telling someone about a place in a map.

21. Whereas, sesuatu peta asal hakikinya bermula daripada idea2 yang tak dapat dijelaskan. Uknown territory. Unexplainable theory. Like fibonacci.

22. Wallahua’lam

____________________________________________________________________

Selamat Membaca. Sekian

Time is not Static

Posted By Fakhri Bey On 11:21 AM 0 comments
Salam kepada semua.
Hari ni saya nak inform beberapa benda.
1-Sekarang ni tengah sibuk menghadapi final exam. Tapi saya akan cuba update posts juga from time to time. Exam bukan alasan untuk terus menimba ilmu & berkongsi. Yeah!!

2-Saya merancang untuk mengstruktur kembali blog ni, biar nampak kemas 'semampu mungkin'. Sebarang cadangan boleh letak kat peti surat saya. Terima Kasih.

3-Lepas habis final exam ni, saya akan memulakan satu projek besar. Makanya, saya akan jadi sangat sibuk.


'D60'

4-Saya dah order D-SLR jenama nikon, model D60 dari abang saya. InsyaAllah, by the end of October saya dah boleh dapat. Kalau nak tahu, D-SLR for beginners dari Nikon ialah model D40, D60 dan D3000(kalau tak silap). D3000 ialah untuk advance beginners. D40 & D60 sudah tiada dalam market. Tapi kalau nak tempah 2nd hand, saya boleh cuba minta tolong abang saya.

Sebagai kesimpulannya, saya amat mengharapkan sokongan dan Doa dari sahabat2 semua. Moga2 semuanya menjadi Khair(baik) insyaAllah. Sekian WasSalam(^_^)

1 Syawal 1430 Hijrah

Posted By Fakhri Bey On 10:47 AM 0 comments
As Salamu 3Alaikum Wa RahmatuLlahi Wa Barokatuh(^_^)
"Minal Aidin wal Faizin, kullu sanah wa antum Toyyibuun."

Firman Allah taala dalam surah Al-Baqaroh, ayat 185:
"....Allah intends every facility for you; He does not want to put you to difficulties. (He wants you) to complete the prescibed period, and to glorify Him in that He has guided you; and perchance you shall be grateful"

"...Allah mengehendaki kemudahan bagimu dan tidak mahu kesusahan bagimu. Hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, agar kamu bersyukur."

Pesan saya di bulan Syawal kali ni, banyak2kan berfikir 'bagaimana kualiti Ramadhan kita baru-baru ni dipermulaan, pertengahan & diakhirnya. Ke-2, 'Adakah cara kita menyambut kemenangan kali ini bakal diterima Allah s.w.t'

Dalam satu hadith Rasulullah s.a.w. bersabda, "Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian diteruskan dengan berpuasa 6 hari dibulan syawwal, (ini) seolah2 ia berpuasa sepanjang tahun". Aw kama Qola Rasulullah saw.

Selamat bermuhasabah & selamat berpuasa 6, kawan!