About Me

My photo
"Makin bertambah ilmuku, Makin terasa kebodohanku" Imam Asy Syafie Rahimahullah

RSS Subscription

Subscribe via RSS reader:
Subscribe via Email Address:
 

Logik

Posted By Fakhri Bey On 10:08 AM
Salam 2 all,
Macam mana prestasi puasa masing2?
Harap2 cemerlanglah.

Dua tiga hari ni saya terasa sikit dengan prestasi puasa saya...
Balik rumah, masa sesi tazkirah sebelum puasa bersama keluarga, saya teringat satu hadis. Yakni hadis yang biasa orang baca pasal 3 fasa dalam bulan Ramadhan. Fasa 1-dibukakan seluas2nya Pintu Rahmat Allah. Fasa 2-dibukakan seluas2nya Pintu Keampunan Allah. Fasa 3-dibukakan luas2 peluang terlepasnya dari azab neraka.
Aw kama qola Rasulullah s.a.w.

Budak2 alim pandai(tawkeed) kata hadis ni dhoif pasal ianya, pertama, bertentangan dengan ayat lain. Kedua, bertentangan dengan logik aqal, sebab, xkan lah time tu je Allah buka pintu tersebut.

Bagi saya, kalau nak ikutkan, imam al ghazali sebut, bahawa hadis dhoif ni kalau nak buat motivasi beribadat, xda masalah. Kalau nak digunakan sebagai hujah, xboleh. Niat saya-motivasi. Ramadhan Full Throttle!

Ke2, kalau nak ikut logik aqal, makanya, xlogiklah nak kata, sekitar waktu azan adalah waktu yang paling mustajab berdoa. Atau nak kata, waktu qiam je kita paling dekat dengan Allah? So, macam mana?

Semalam jugak, saya terbaca ada 'post by a friend', Bohemian Vitrtuoso, katanya,
"Ade 1 golongan ulama dlm islam, namenye al-ra'iy, golongan yg lebihkan logik akal dlm membuat sstu hukum, golongan ni yg byk cipta usul feqah. Pusat die dlu kt iraq (kuffah)

Ade 1 lg golongan al hadits, golongan yg byk hafal hadis, pusat die kt madinah, sbb tu madinah digelar madarasah hadis. Golongan ni besenye dicop wahabi & amek zahir hadis je.
Mmg ade segelintir camtu. Tp ade je ulama2 dr aliran al hadits ni yg mengikut jgk kaedah2 feqah dlm mhukum & berijtihad."

So macam mana?
Kalau nak ikut logik aqal, makanya, x logiklah isra' mi3raj, xlogiklah kata2 rasulullah, xlogiklah Islam.????

Logik 100%-unrealistic
Xlogic 100%-unrealisitic
The best is too be in between, wasotiyyah+ikutlah quran & sunnah.

'Thinkerman, bukan tinkerman'

Fikir2kan & kongsi bersama. WaLlahu a'lam(^_^)

Post a Comment