About Me

My photo
"Makin bertambah ilmuku, Makin terasa kebodohanku" Imam Asy Syafie Rahimahullah

RSS Subscription

Subscribe via RSS reader:
Subscribe via Email Address:
 

People of the Scriptures

Posted By Fakhri Bey On 11:21 AM
Salam 2 all, Ramadhan Kareem(^_^)
Last week, ada group buat presentation dalam kelas Basic Themes of Quran. Topic masalah fiqh-'Makan makanan Ahlul Kitaab'. Semua orang boleh rujuk Surah Al Maaidah; ayat5. Ok?

Bentang punya bentang, sampai sesi Q&A, timbullah masalah, 'Boleh x nak nikah dengan Ahlul Kitab'? Disebabkan ahli group tu x reti nak jawab, so madamlah yang pergi ke depan untuk menyelesaikan soalan tu. Madam banyak rujuk kitab Fatwa Al Qaradhawi, katanya:

1-Muslim boleh nak nikah dengan Ahlul Kitaab yang Muhsonaat(baik keturunan, kelakuan, agama & etc. etc.) sahaja. Muslimat x boleh nak nikah dengan Ahlul Kitab.
Sebab, lelaki ada kemampuan untuk tarik perempuan kearah kebaikan. Perempuan kurang mampu(Sebab ini bukan bermakna saya male chauvinist. This reason is fact & the truth)

2-Bila dah nikah nanti segala hukum hakam ikut agama Islam. i.e. agama anak, wasiat, etc.. Tapi, si isteri masih boleh mengamalkan agama diorang. Sebab tulah, Muslimin je yang boleh kahwin dengan Ahlul Kitab yang Muhsonaat. Supaya senang menjalankan syariat agama Allah.
Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh cek sendiri. Kitab Fatwa Al Qaradhawi.

My classmate, Jenny(Mokhzani nama sebenar, lelaki tulen. Seriously, muka macam David Villa, tapi pakai specks) punyalah happy, berteriak kegembiraan sampai semua pandang. Malu dok sebelah. Dia kata 'Dude, boleh lah nak kahwin ngan Megan Fox' Astaghfirullah Adzeem, ko ni Jenny. Kan dah kata syaratnya Ahlul Kitaab yang Muhsonaat. Barangkali, dia nak tiru macam Fahri AAC, bernikah dengan Maria, seorang Ahlul Kitaab, yang berjiwa muslimah, kata Aisya. WaLlahu aA3lam..

'+ specks; + kemeja; kecik sket badan=Macam nilah rupa Jenny. Definitely younger lah.'

Pagi ni terbaca pasal update cerita Carrie Prejean. Sebelum tu. Ok x kalau nak tayang muka pompuan x bertudung.. Kalau dalam bible, pompuan kena tutup kepala dalam Rumah Ibadat. So hopefully, this is legal. Dalilnya x ingat, kena bukak bible dulu, nanti dah jumpa saya letak dalam comments.

'Carrie Prejean co-hosting Good Morning San Diego on KUSI-TV, May 2009'

Rasanya tulah gambar dia yang paling sopan saya jumpa.
Who is this 'beautiful lady' you might be asking? You also might say, 'who cares?'...
Beatiful as she is, she is the 'should-be-winner' for Miss USA 2009.

Why am I posting such a thing?
Sebab
1-ada lagi orang yang berpegang kepada values yang selari dengan Islam.
i.e. Baca Link Ini, Ini & Ini.
Kalau xpaham, boleh baca timeline history controversy ini

2-Statement yang dibuat ketika dikutuk membuat kesilapan yang bertentangan dengan agama dia sendiri.

On May 4, 2009, a photograph of Prejean partially nude with her back turned to the camera appeared on a celebrity gossip blog, leading to the directors of the Miss California USA pageant investigating Prejean for potentially violating a contract clause against prospective pageant candidates having been photographed "nude or partially nude". Prejean stated on May 5 that she had posed for the shot as a seventeen-year-old and objected to its release, saying,

"I am a Christian, and I am a model. Models pose for pictures, including lingerie and swimwear photos. Recently, photos taken of me as a teenager have been released surreptitiously to a tabloid Web site that openly mocks me for my Christian faith. I am not perfect, and I will never claim to be."

3-She is still fighting against people yang cuba jatuhkan dia sebab pendiriannya sahaja. What a fighter she is!
Baca ini

Adzeem!

Dia ni macam dalam lagu Christina Aguilera lah kan?
Fighter:
Never saw it coming,
All of your backstabbing
Just so you could cash in
On a good thing before I'd realized your game
I heard you're going 'round
Playin' the victim now
But don't even begin
Feeling I'm the one to blame
'Cause you dug your own grave, mm
After all of the fights and the lies
Guess you're wanting to haunt me
But that won't work anymore
No more, uh uh, it's over
'Cause if it wasn't for all of your torture
I wouldn't know how to be this way now
And never back down
So I wanna say thank you
'Cause it

Makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
Makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter
Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
Makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter
Nak tahu lagi pasal dia? Tengok kat wikipedia.
Apapun, selamat berjuang kepada Miss Carrie Prejean. Semoga Allah limpahkan Hidayah kedalam hati saudari sepertimana Allah beri hidayah kepada Yvonne Ridley. Ameen..

p/s-kadang2 orang memang fikir saya ni kurang tsiqoh. Sekadar berkongsi.. Saya bukan pasang niat macam Jenny. haha..
WaLlahu A'alam
Adam
September 2, 2009 at 9:58 AM

aslmkm~
owh...kristian coptic mcm di mesir pun ahli kitab?? hoorey!!

btw thaks 4 the advice! really!
terima kasih sbb sudi jd 1st follower..sob2
(magic btol.mcm mana dpt jd follower wlupon xde gadgetnya?)

Fakhri Bey
September 2, 2009 at 1:54 PM

wkslm, ur in egypt kan adam? it's better if u ask ulama' sana macam mana syarat2nya. sebab cerita aac tu kan penulisan. tapi saya yakin kang abik(haiburrahman:writer) seorang yang alim. Lulusan al azhar katanya, dalam bidang syariah kalau x silap.

Bukak kat dashboard, add 'blogs that i follow' guna url sahaja.

memang best kalau ada follower, lagi best kalau orang bagi komen=3

Fakhri Bey
September 2, 2009 at 1:59 PM

1 more thing. madam kata, kat malaysia xboleh nak nikah dengan ahlul kitab.

I think that it's because of our ruling law & the problem is, mana nak cari christians(jews are out) yang macam coptic? Chinese? sorilah.. hoho.

Panca sila(hukum hakam di indonesia) is definitely out. Muslim+Buddhist=X. Muslim+Hindu=X. Muslim+Christian=Dunno..

lynn zafirah
September 3, 2009 at 1:04 AM

anta pun tgk aac?? xD

btw nk tnya kat malaysia kite ade ke ahlu kitab?? and kite boleh ke mkn mknn yg dismblih oleh mereka??

p/s: ana pun xtau lg fighter by christina aguilera. br je dgr ni ;) advanced naa, haha ;D

Fakhri Bey
September 3, 2009 at 2:22 PM

Yes, I was very into the novel, but not the movie.

Like I said lynn, org Islam negara kita xleh kahwin dgn ahlul kitab sbb undang2 yang ada kat negara kita. Madam kata, orang kristian & yahudi yang ikut ajaran agama diorang elok2 tu ahlul kitab la. Yang sekular definitely out. Kalau tengok western movies, selalunya boleh nampak sekularism dalam watak yang dibawak pelakon.

kalau bab makanan pulak, madam kata, "asalkan diorang sebut nama tuhan, kita dah boleh makan. Xkesah la diorang kata jesus christ ke, jehovah ke, holy spirit ke. yang penting sebut nama tuhan diorang." Tapi, kalau xsilap ana, kita kena sebut nama Allah(tru bismillah) dulu sebelum makan makanan diorang tu.

Kategori makanan dalam hal ni ialah makanan sembelihan. daging lembu, kambing, ayam, etc. etc. X termasuk sayur2an. Makanan lain yang xde campur benda2 haram boleh je nak makan. E.g. roti mcm gardenia, coklat ke, sayur2an. Yang penting xde benda haram, e.g. arak. So makanan macam Spaggheti Meatballs kena hati2 sikit la.

p/s:lagu fighter tu tau zaman sekolah dulu. bukak tv mesti ter-tengok. time tu personality C.A. kira ok lagi. still nampak naivety dia. then dia jadi wild girl, ana dah xnak tau lagi pasal dia.LOL.

lynn zafirah
September 3, 2009 at 10:24 PM

okay mknanye kat malaysia mmg kite tak boleh lahh nk mkn kan cz dorg agama punye cm da ubah2 kan??

btw thnks fer the info yaa ;)

p/s: ohh ye ke?? haha.. biaselah mule2 msti lahh naif kann ;))

Post a Comment